Translate

четвъртък, 18 юли 2013 г.

9 храни, които не трябва да ядете повече

При наличието на толкова много неточна информация относно храната и как тя влияе върху човешкото здраве, изборът на здравословна храна, за вас и вашето семейство, може да се окаже труден и объркващ. И все пак, има известен брой храни, които ще искате да избягвате на всяка цена, тъй като те не допринасят с нищо за здравето ви и крият много рискове. Тук са изброени девет вида храни, които не трябва да консумирате никога повече, ако искате да запазите здравето си в дългосрочен план.


1) Бял хляб и рафинирани брашна - Белият хляб и рафинираните брашна като цяло са токсични за вашето тяло, тъй като са предварително лишени от почти всички витамини, минерали, фибри и други важни хранителни вещества. Поради тази причина, тялото не знае как правилно да смели и усвои тези така наречени храни, което може да доведе до здравословни проблеми. Освен това, рафинираното бяло брашно се избелва с хлор и се смесва с бромид, два отровни химикала, които се свързват с нарушения на щитовидната жлеза и увреждането на други органи


2) Обикновени замразени ястия - Повечето традиционно приготвени замразени ястия са претъпкани с консерванти, преработена сол, хидрогенирани мазнини и други изкуствени съставки, да не говорим за факта, че повечето такива храни са минали през предварителна силна термична обработка, която е свела хранителните им вещества до минимум, в най-добрия случай (особено след дообработването им в микровълновата фурна у дома)... С изключение на няколко наистина здравословни марки замразени храни, повечето замразени ястия са болест в кутия, затова ги избягвайте в полза на пресните храни. 

3) Бял ориз – Както от белия хляб, така и от белия ориз предварително са извлечени повечето полезни хранителни вещества, и са отделени триците и кълновете, двата естествени компонента на кафявия ориз. Дори и така нареченият „обогатен“ бял ориз не е достатъчно хранителен, тъй като тялото ни го обработва по различен начин от кафявия, който се абсорбира много по-бавно и не предизвиква рязък скок на кръвната захар, за разлика от белия. 

4) Пуканки за микровълнова – Тази преработена храна, популярна сред киноманите и любителите на чипсове, снаксове (бързото хранене), е една от най-нездравословните. Практически всяка съставка на пуканките за микровълнова, от генномодифицираната царевица през преработената сол и консервантите подсилващи вкуса, е нездравословна и причинител на болести. На всичко отгоре, пуканките за микровълнова съдържат химикал известен като диацетил, който може да разруши белите ви дробове. Ако обичате пуканки, придържайте се към органичните зърна, които сами можете да приготвите в тенджерка и да подправите със здравословни съставки (кокосово масло, розова хималайска сол).


5) Дълготрайни месни продукти с нитрати и нитрити – Деликатесните меса, дълготрайните колбаси, хот-догът, беконът и много други месни продукти продавани в хранителните магазини, често са пълни с натриев нитрит и други химически консерванти, които се свързват с причиняване на сърдечни заболявания и рак. Ако консумирате месо, придържайте се към такова необработено с натриев нитрит и без нитрати, за предпочитане е месото идващо от свободно расли и хранени с трева животни. 


6) Най-конвенционалният протеин - енергийните барове – Между другото, те са често предлагани на пазара. Може да изглежда така, сякаш протеиновите и енергийни барове са добро допълнение към здравословния начин на хранене, но по-често не са. Тези хранителни заместители съдържат преработен соев протеин, рафинирана захар, хидрогенирани мазнини и други вредни добавки, които допринасят за хронични заболявания. Разбира се, не всички протеинови и енергийни барове са лоши. Просто четете етикетите със съставките, за да знаете какво купувате. 


7) Маргарин – Скрит във всички видове преработени храни, маргаринът - хидрогенирани транс-петролни мазнини, е нещо, което ще искате да избегнете на всяка цена, заради вашето здраве. Противно на общоприетото схващане, маслото и наситените мазнини като цяло не са нездравословни, особено когато те са получени от животни, които се хранят с трева, а не с царевица и соя. И ако животинските мазнини не са за вас, придържайте се към студено пресованото кокосово масло или зехтина, а не към маргарина.

8) Соево мляко и соеви заместители на месо – Една от големите здравни измами на модерните времена. Соевата лудост е прищявка, която ще искате да пропуснете. Освен фактът, че почти всички органични соеви съставки са с генномодифициран произход, повечето соеви добавки се обработват с помощта на токсичен химикал, известен като хексан, който е свързан с причиняването на вродени дефекти, репродуктивни проблеми и рак. Соята, която не е ферментирала, е също така с високо съдържание на естрогени, които могат да нарушат хормоналния ви баланс. 


9) "Диетични" продукти – Много от така наречените "диетични" продукти на пазара съдържат изкуствени подсладители като аспартам (Equal) и сукралоза (Splenda), и двете от които са свързани с причиняването на неврологични увреждания, стомашно-чревни проблеми, както и ендокринни нарушения. Много от диетичните продукти съдържат и добавени химически ароматични вещества, които заемат мястото на мазнините и другите естествени съставки, които са били отстранени, за да намалят (изкуствено ) съдържанието на калории. Придържайте се към пълнозърнести храни, които са максимално близо до природата, включително природни храни с високо съдържание на мазнини и вашето тяло ще реагира изненадващо добре.


Източник: earths-book.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар