Translate

вторник, 23 юли 2013 г.

100 човека и свят без бедни.

Стоте най-богати личности в света са спечелили зашеметителните $250 млрд., които са достатъчни да решат проблема с най-тежката световна бедност поне 4 пъти. Организацията “Оксфам” и много изтъкнати икономисти твърдят, че световната икономическа криза на практика прави  супер-богатите още по-богати. 

Най-богатия 1% от населението е увеличило печалбите си със 60% през последните 20г. въпреки икономическите кризи, които  очевидно не се отразяват на най-богатите. 

Например пазара за луксозни стоки отчита двуцифрен ръст на печалбите всяка година, откакто кризата удари света. И докато стоте най-богати души са спечелили $250 млрд. хората живеещи в крайна-бедност преживяват с по-малко от 1.25$ дневно. Очевидно най-богатите хора са спечелили 4 пъти повече отколкото е нужно, за да бъде помогнато на хората живеещи в крайна бедност.

Световното банкерство винаги е печелило от кризите. Колкото по-богат е един човек, толкова по-облекчен е той, докато Средната класа издържа цялата държава и същевременно бива облагана, за социални помощи на най-нуждаещите се, което е абсолютно несправедливо. За да се намали световната бедност би трябвало да се предприемат следните мерки:


  • Закриване на данъчните убежища, което би  дало 189млрд. допълнителни данъчни приходи
  • Въвеждане на глобален минимален процент на корпоративния данък
  • Увеличаване на заплатите, пропорционални на капиталовата възвръщаемост (в момента хора работят за 2-3$ на час в компании, които печелят милиарди годишно)
  • Увеличаване на инвестициите в безплатни обществени услуги

  • Източник: earths-book.com

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар